"Odotan näet aviomieheni olevan hyväluontoinen ja iloinen, ottavan onneni huomioon kaikissa teoissaan ja rakastavan minua vakaasti ja vilpittömästi."

Herra Watts tuijotti. "Nämä ovat todellakin hyvin omituisia ajatuksia, nuori neiti. Teidän olisi parasta hylätä ne ennen kuin menette naimisiin, tai joudutte tekemään niin jälkeenpäin."

Kolme sisarta

Isabel oli nähnyt maailmaa. Hän oli elänyt kaksi vuotta yhdessä Lontoon hienoimmista sisäoppilaslaitoksista, hän oli viettänyt kaksi viikkoa Bathissa ja illastanut kerran Southamptonissa. "Varo Laurani", hän usein sanoi, " varo Englannin metropolin sieluttomia turhuuksia ja joutavaa tuhlausta; varo Bathin merkityksettömiä ylellisyyksiä ja Southamptonin pilaantunutta kalaa."

Rakkaus ja ystävyys

Lyhyesti, rakas Charlotteni, tunteikkuuteni nähdessäni niin monien miellyttävien nuorten miesten kärsimyksiä, se etten pidä siitä äärimmäisestä ihailusta, jota kohtaan, ja haluttomuuteni olla niin juhlittu sekä seurapiireissä, yksityisesti, sanomalehdissä että kuvaliikkeissä, ne ovat syyt joiden vuoksi en voi täysin nauttia Lontoon moninaisista ja miellyttävistä huvituksista. Kuinka usein olenkaan toivonut, että minulla olisi yhtä vähän ulkomuodon kauneutta kuin sinulla, että vartaloni olisi yhtä kömpelö, kasvoni yhtä sulottomat ja olemukseni yhtä epämiellyttävä kuin sinun! Mutta voi, kuinka epätodennäköinen niin toivottava tapahtuma onkaan. Minulla on jo ollut isorokko, joten minun on alistuttava onnettomaan kohtalooni.

Lesleyn linna

Niin nöyrtynyt kuin hän nyt onkin, en voi antaa hänelle tuollaista ylpeydenpuuskaa anteeksi ja epäröin, pitäisikö minun rangaista häntä hylkäämällä hänet heti paikalla tämän sovinnonteon jälkeen, vai naimalla hänet ja kiusaamalla häntä iän kaiken.

Lady Susan/Tahto ja toiveet

Kirjaan on nivottu neljä Austenin lyhyttä kirjeromaania, joista Lesleyn linna on jäänyt keskeneräiseksi. Nämä kertomukset edustavat erilaista tyyliä kuin tunnetummat pääteokset. Kirjailija on henkilöilleen paljon armottomampi ja jokainen kertomuksista kerrotaan päähenkilöiden toisilleen kirjoittamien kirjeiden kautta.

Lyhyessä esipuheessa on valotettu pääkohtia kirjailijan elämästä, hyvin mielenkiintoista luettavaa. Tiesittekö, että Austen on kirjailija, joka on muovannut kaikkitietävän kertojanäänen lopulliseen muotoonsa?

Hauskoja kertomuksia, joskin pidän enemmän muista Austenin kirjoista. Nämä tuntuivat paikoittain miltei ilkeiltä. Tämänkaltaiseen pään aukomiseen on vaikea vastata.

1249665593_img-d41d8cd98f00b204e9800998e