"Kun kuuntelen sinua, mieleeni tulee koiranpentu, jonka näin yhtenä päivänä puistossa. Se vain hyppäsi pallon perässä järveen, piittaamatta kelluisiko pallo, tai yltäisivätkö sen jalat pohjaan, tai jaksaisiko se uida takaisin rantaan, tai odottaisiko sen isäntä sitä..." Ian häkeltyi. "En tarkoita, että vertaisin sinua koiraan."

" Et tietenkään", Antonia vastasi huvittuneena. He jatkoivat linoleumin irrottamista vielä jonkin aikaa; kuusilankut olivat jo näkyvissä, puun oranssinkeltaiset sävyt saivat koko tilan näyttämään lämpimämmältä, elävämmältä, saivat sen sopimaan paremmin ikkunoista näkyvään maisemaan.

"Tiedätkö, Ian", Antonia sanoi, "minun isäni sanoi aina, että ihminen tarvitsee syyn lähteäkseen ja syyn jäädäkseen. Mutta minusta tuntuu, että joskus syy lähteä on niin vahva, se täyttää ihmisen niin kokonaan, että hän ei edes ajattele miksi, hän vain lähtee."

"Ja uskoo pääsevänsä takaisin rantaan?"

"Pallon kanssa."

Pidin kirjasta paljon. Kirja on amerikkalaisen kirjailijan esikoisteos. Kertomus eteni kokkikoulun kurssi-iltojen tahdissa: jokaisena iltana keskityttiin yhden ihmisen elämäntarinaan. Pidän tällaisesta kerrontatyylistä, vaikka se jättääkin janoamaan lisää. Joissain tällä tavoin kirjoitetuissa kirjoissa henkilöt jäävät liian ohuiksi, mutta tässä päästiin mielestäni lyhessä ajassa sukeltamaan syvälle. Kirjassa oli rauhallinen ja tenhoava, elämänmakuinen tunnelma. Toimii kuin lämmin teekupillinen kirpeänä syyspäivänä. Kirjan avulla voi hetkeksi unohtaa työelämän stressin ja kiireisen elämänmenon. Se muistuttaa, että elämässä on muutakin ja että pitäisi pysähtyä nauttimaan hitaista hetkistä.

Jotain huonoakin löysin. Kahden henkilön kiinnostusta toisistaan en jostain syystä osannut pitää uskottavana.

Rivien välistä huokui tekijän rakkaus kirjoihin. Koskaan ennen ei tällainen tunne ole minulle asti välittynyt.

Teos toi mieleeni Maeve Binchyn kirjat. Suosittelisin tätä sellaiselle ihmiselle, joka osaa heittäytyä hetkeen tai kenties kaipaa lyhyttä pakoa kiireisestä elämästään. Ja sellaiselle, jota kiinnostaa erilaisten ihmisien ajattelutapa ja elämäntarinat.

Varoitus: lukukokemuksen jälkeen voi syntyä into laittaa enemmän ja parempaa ruokaa.